donderdag 12 juli 2012

Bachelors eindexamenwerken 2012




Christopher Holloran
Rietveldacademie 2012 afdeling  vav


titel: Wile E.

Hetgeen in dit werk fascineerde was de verknipte structuur. Twee mensen hebben per telefoon contact met elkaar. 1 persoon bevind zich in Amsterdam, de andere in Amerika NY. Er is een vervreemdend tijdsverloop tussen de telefoongesprekken. de ene keer verteld een persoon wat hij deze dag heeft gedaan voorafgaand aan een visuele vertaling, het andere moment wordt een visuele voorbeschouwing gedaan. Het werk bestaat uit gefilmde elementen en deze zijn samengevoegd met grafische en animatie elementen. Er ontstaat een druk beweeglijk geprojecteerd werk, dat neigt naar een vertelvorm die schippert tussen realisme en fictie. Het begint als een gesprek tussen twee mensen op een andere plek, die met elkaar hun daginvulling delen en verandert gedurende deze korte film in een gesprek waar je niet meer weet of "de moord" die de jongen volgens zijn verhaal heeft gepleegd, realiteit of fictie is. Het spanningsveld dat zowel in het verhaal als in beeld wordt opgezocht lijkt vrij oppervlakkig, maar door de opbouw en de veelheid aan elementen die hij inzet in zijn film, ontstaat er een absurdistische realiteit gemaakt van taal, beeld en het bespeelbare mentale gedeelte van de toeschouwer.


Lukas Hoffmann & Federico Ortegon Perez
Rietveldacademie 2012



titel: promise not to fulfil

Gebaseerd op waar gebeurt verhaal. Zo start dit werk. Vanuit een verlichte loods worden we meegenomen door een transformatieproces. Het bouwen van een filmset, het ontstaan van de realiteit van het schip, om uiteindelijk deel te zijn van de reis met het zeilschip.
In de vorm is dit een geslaagd werk. Juist omdat door de gekozen heldere vorm, op juiste momenten beslissingen zijn genomen, die verder gaan als het schrijven van een script. Beeld verschuift van registrerend naar filmisch karakter. Taal die wordt ingezet vanuit concept, gebruikmakend van de narratieve vorm, die op momenten een filosofisch karakter krijgt. Het is niet enkel het verblijf van deze mensen op het schip, en de dimensie van tijd op zee. De gekozen vorm en de keuzes van de makers roepen vragen op over maakbaarheid, realiteit en existentie. Een vrij eenvoudige opbouw leidt tot een complexiteit aan gedachten bij de toeschouwer. Je bent je, door enkele ingebrachte momenten in de film, meer bewust van je eigen informatieverwerking dan gewoonlijk.





Robert van Luijk
HKU Art&Education


Titel: Paradise dance
Gemonteerde performances.
De twee getoonde werken gedurende de eindexpositie gaven een zoektocht weer naar specifieke handelingen en fysieke bewegingen die in het menselijk wezen schuilen. Door deze handelingen en gedragingen te isoleren en te ontdoen van de context waarin ze zich in het dagelijks leven voordoen, ontstaat een soort oerbeeld van het wezen van deze mens.
Een analyse van fysieke beweging, onttrokken uit zijn mentale basis. Het beeld imponeert door zijn directheid.


Joost Mellink
HKU Art& Education


          http://vimeo.com/39260394

Joost Mellink maakt Dagreizen, korte trips door Nederland waarbij beleving van momenten centraal staan. Het Nederlandse landschap komt steeds terug in zijn werken. Hij zoekt beleving in het minimale, en probeert dit in zijn beeldend werk uit te vergroten. Eigenlijk wil deze kunstenaars zijn beleving van die momenten die hijzelf als groots ervaart met ons delen. In zijn videoinstallaties/sculpturen komt dit moment van ervaren bij de toeschouwer te liggen. Door de gekozen vormen van presenteren stuurt de kunstenaar je naar een gemaakte vorm die zijn eigen belevingsmoment weerspiegelt.






Daniel Disselkoen
Kabk Den Haag BA grafisch ontwerp


Titel: Remake Reality

Op de eindexpositie van kabk werd ik verrast door het werk van Daniel Disselkoen. Zijn open blik, lichtheid in de benadering van zijn onderwerp, en het verfrissende resultaat dat dat opleverde voor zijn werk, was een ervaring op zich.
In de documentaire ‘remake reality’ verteld Daniel Disselkoen dat hij niet begrijpt waarom we in onze waarneming open staan als we ergens voor het eerst zijn, dus die nieuwe realiteit heel bewust opmerken, terwijl we in onze dagelijkse leefomgeving deze momenten niet bewust meemaken. Op een speelse wijze probeert hij hier een eind aan te maken en mensen te programmeren, middels door hem ontwikkelde visuele spellen, ook de dagelijkse realiteit in een ander daglicht te stellen.
Een frisse manier van denken, kijken en ervaren. Disselkoen weet dmv zijn documentaire de toeschouwer deel te maken van deze open blik.


Willem Meulenbeld
AKV St.Joost Den Bosch afdeling autonoom DT


Egodocu
In de kortefilm van Willem Meulendbeld verloopt de tijd terwijl de hoofdpersoon stil blijft staan.
De setting is er één van isolement. Teruggetrokken in een gebied in de natuur, dat deels de karakteristieken van een park vertegenwoordigd, en tegelijkertijd aandoet als een verlaten omgeving aan de rand van het bos, verblijft een persoon. Het is een man, gekleed in hemd met stropdas. Hij lijkt zich bewust te hebben onttrokken aan zijn oorspronkelijke omgeving, om de stilte op te zoeken.
Het beeld roept een onbestemd en ambivalent gevoel op. Daar waar in het beeld handvaten zijn voor de man, om zich tot zijn omgeving te verhouden, doet hij dit niet. Hij wacht, kijkt, staat, baant door een meer.
Waar sferische elementen in films soms de boventoon voeren, is dat in deze film een goede uitgebalanceerde keuze. Een filmische vertaling van zo’n moment in het leven. Zo’n moment waarna we weer hervinden.



Paul van Roosmalen
AKV St. Joost Den Bosch afdeling autonoom DT


Titel: Alleen voor leden –het vertelde-
In één woord, Beeldend. Een fascinerende installatie gebaseerd op het verhaal ‘machine’ uit het boekje script. Een installatie die niet in één keer te bevatten is. Een claustrofobische reis, je waant je in een machine van hout en metaal, je kijkt naar een proces dat gaande is, een voltooiing van iets absurdistisch. Zie ik nou echt levende pastei? Fantastisch werk!!

Dit werk hoort thuis in een grotere reeks werken, het zou goed zijn meerdere werken van deze kunstenaar te bekijken. Dat geeft een beter beeld van de inhoud van zijn werken! 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten